Voor een voetrefelextherapeut is het – net als voor ieder andere professional – belangrijk om nieuwsgierig te blijven en door te leren. Zo heb ik mij verdiept in wat voetreflex kan betekenen voor mensen die behandeld zijn voor kanker. En dat deed ik niet zomaar…

Ik hoor en zie het zó veel om me heen: mensen die totaal overvallen worden door deze vreselijke ziekte. Ik wilde heel graag meer weten over wat mensen tijdens hun behandeltraject moeten doorstaan en wat ik vanuit mijn vakgebied voor hen kan betekenen. Hier in mijn eerste blog vertel ik er graag wat meer over.

Emotioneel herstel

Wat ik me nooit zo gerealiseerd heb, is dat de buitenwereld na een behandeltraject vaak denkt; het is voorbij. Alsof het een griep was die over is gewaaid. Maar zo werkt het helaas niet. Tijdens de behandeling staan artsen en verpleegkundigen voor je klaar als je vragen hebt, maar als je genezen bent verklaard, houdt dat op. Terwijl er vaak nog een heel verwerkingsproces achteraankomt. Kan ik nog wel op mijn lijf vertrouwen? Gaat het me niet opnieuw overkomen? Je moet weer helemaal opnieuw je weg vinden, in je werk en ook privé.

Niet voor niets begint een behandeltraject bij mij altijd met een anamnese, een intake. Luisteren naar wat iemand heeft meegemaakt en hoe het nu gaat. Voetreflextherapie is meer dan massagetechnieken alleen. Ontspanning is net zo belangrijk. Warmte, lekker ruikende olie. Oftewel: je comfortabel voelen.

Ontgiften

Mensen die zijn bestraald of een chemokuur hebben ondergaan, merken dat hun lijf het flink te verduren heeft gehad. Het is best een beetje dubbel: het is mooi dat de slechte kankercellen zijn gedood, maar tegelijkertijd zijn er ook nare bijwerkingen. Denk aan broze nagels en haaruitval en soms vormen van neuropathie. Het gif heeft z’n werk gedaan, maar de resten mogen er nu uit.

Het lichaam ruimt gelukkig veel zelf op, maar niet alles. Met voetreflextherapie kun je heel mooi de reflexzones behandelen die specifieke delen van het lijf hierin ondersteunen, zoals het lymfestelsel en de lever.

Energieherstel

Ik wil ook nog even stil staan bij het energieniveau. Tijdens een behandeltraject worden mensen geleefd. Het lichaam staat continu in overlevingsstand en dat is doodvermoeiend. Helemaal als je door alle zorgen slapeloosheid hebt ontwikkeld…

Het mooie is dat er in de voetreflex ook grepen zijn die gericht zijn op het verbeteren van de energievoorziening, Neem de hormonen, de bijnier bijvoorbeeld maakt adrenaline aan, dit reguleert de stress en het energielevel.

Er is winst te behalen, doe jezelf niet tekort

Ik hoop dat ik je heb mee kunnen nemen in wat voetreflex kan betekenen. Maar wat ik je vooral wil meegeven: ook na een medisch behandeltraject kan er nog iets voor je zijn dat je verder kan helpen. Er zijn meer mogelijkheden om je lichaam en geest weer in balans te krijgen. En dat hoef je niet alleen te doen.

Liefs, Cecile